Küresel ısınmayla birlikte gündeme gelen su kesintileri belediyeleri tasarrufa yöneltti. Gereksiz su kullanımını önlemek için getirilen yasaklar ise oto yıkamacılara yaradı.
İstanbulda birçok belediye sokak aralarında halı yıkanmasına izin vermiyor. Kadınlar da yaz temizliği için, halı veya oto yıkamacılığı yapan esnafın kapısını çalıyor. Bu sayede pazarın büyüklüğü 100 milyon yeni liraya dayandı. Belediyenin yasağıyla son 2 yılda işlerinin iyice arttığını ifade eden bir oto yıkama sahibi, kadın müşterilerinin hızla çoğaldığını söylüyor. Özellikle çevredeki birçok evin halılarını temizlediklerini dile getiriyor.
Bir Halı Yıkama Şirketinin sahibi de yasakların oto yıkamacılara yaradığı kanaatinde. Yasağın kendilerine geri dönüşünün artık olmadığını kaydeden Tezgeldi, "Halı yıkamaya lokal çözüm sağlayan oto yıkamacılar kazandı. Onlar pastadan pay kapmış oldu." diye konuşuyor. Halı yıkama şirketleri yılın 4-5 ayında iş yapıyor. Yılda ortalama 60-70 bin metrekare halı yıkayan firmalar, metrekaresini 3 ile 5 yeni lira arasında değişen fiyatlarla temizliyor. Halılarını bir şirkete yıkatan Nurcan İpek isimli vatandaş, memnun kaldığını söylüyor. Hem yorulmadığını hem de sudan tasarruf sağladığını belirten İpek, 13 parça halı için 60 lira verdiğini belirtiyor. Ev hanımı Sema Özcan da halılarını bir firmaya yıkatıp memnun kalanlardan. Evde aynı temizliği elde edemeyeceğine işaret eden Özcan, "Halılar evime mağazadan yeni alınmış gibi geldi. Yasak olmasa da kendim yıkamazdım zaten. Bu şekilde sudan tasarruf ettik üstelik." şeklinde konuşuyor. Belediye, geçen yıldan bu yana sokak aralarında araba ve halı yıkamayı yasakladı. Söz konusu yasağın getirilmesinde su sıkıntısının yanında başka nedenler de etkili oldu. Sokak aralarında yıkanan halılardan akan deterjanlı sular kazalara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar tarafından yapılan uyarıları dikkate alan birçok belediye harekete geçti. Halkı bilgilendirmek için çalışma yaptıklarını aktaran İstanbul Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Ferruz Kutsal, su tasarrufuna yönelik broşör dağıttıklarını ifade ediyor. 2006-2007 döneminde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında Zeytinburnunda sokaklarda halı ve araba yıkayan 45 kişiye para cezası kesildi. 118 TLlik cezanın caydırı olmamasından yakınan Kutsal, yine aynı davranışın sergilendiğini vurguluyor.
En çok cezayı Bahçelievler Belediyesi kesti.
Bahçelievler Belediyesi, son 2 yılda sokak aralarında halı ve araba yıkayanlara en çok ceza kesen belediye oldu. Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucunda 100e yakın kişi hakkında yasal işlem yapıldı. Zeytinburnu Belediyesi de denetimlerini artırdı. Halı ve araba yıkayan 45 kişiye para cezası kesti. Avcılar Belediyesi 70 kişiye uyarı cezası verdi. Bağcılar Belediyesi de 18 kişiye 2 bin 124 TLlik ceza kesti.
MORAL HABER / 5 Ağustos 2007